Fem tips inför ditt pensionsval - från INVEST 360°

Helena Palmgren ger fem tips för bättre pensionsval.

Helgen är till ända liksom premiären av Invest 360°, mässan för alla med intresse och/eller nyfikenhet kring sparande och placeringar. I såväl lättsamma som mer detaljerade former om portföljteori har investeringar på kort och lång sikt diskuterats flitigt. Jag är överväldigad av intresset, frågorna och det engagemang som så många besökare har visat, och inte minst de yngsta - som särskilt visade sig ha goda planer och mål för sitt pensionssparande med fokus på enkelhet, transparens och hållbarhet.

5 tips inför ditt individuella pensionsval

Under lördagen hade jag äran att inta stora scenen och lyfta fram fem vanliga påståenden från pensionsbranschen. Tillsammans utvecklade vi dessa för att göra det enklare att undvika fallgroparna och samtidigt belysa det värde branschen faktiskt tillför:

1. ”Kom och köp gratis pension”

2. ”Stor valfrihet - hundratals fonder”

3. ”Allt löser sig med en global indexfond”

4. ”Jag får ingen provision”

5. ”Fri flytträtt”

”Kom och köp gratis pension”

Det finns som ni vet inga gratisluncher. Noll i skal eller rådgivning utan synlig kostnad ger ett direkt beroende - för både fond- och försäkringsbolag samt rådgivare - till ditt fondval. Se alltid till totala avgifter och vad som blir kvar i slutet.

”Stor valfrihet - hundratals fonder”

Hundratals fonder gör majoriteten av pensionssparare passiva och beroende av vägledning. Ställ krav på att säljaren tar fram sitt bästa alternativ för låg, mellan och hög risk - jämför sedan dessa t ex på morningstar.se sett till avgifter, avkastning och risk. Se den totala bilden för ditt pensionssparande på www.minpension.se

”Allt löser sig med en global indexfond”

Det engagerande rådet ”global indexfond” har slagit brett och stödjs även av forskning för långsiktigt sparande. Även jag tycker det är ett bra alternativ och bättre än många av de vanligaste ”pensionsfonderna” men det är inte ett råd till allt och alla eller för allt kapital. Aktiefonder är förknippade med risk, oavsett om du är ung och kan behöva pengarna i närtid för bostadsköp och liknande eller äldre och står inför pensionering med ett större uppsamlat kapital är det värt att beakta just riskdimensionen. Samma sak gäller om du har tankar på att flytta ett pensionskapital. Att efter tio års börsuppgång flytta ett större kapital från ett låg-/mellanriskalternativ till ren aktierisk kan få stora konsekvenser. Som exempel gick börserna ner 40-50% under Lehman-kraschen 2008. 

”Jag får ingen provision”

Gör det lätt för dig, se alla du möter inom bank och finans som säljare. Vill du minimera intressekonflikterna - betala för ett oberoende råd via en kunnig aktör - med dokumenterad erfarenhet av såväl placering som försäkring - och som inte har något ägarförhållande till eller får någon ersättning från vare sig bank, försäkrings- eller fondbolag. Eller utvärdera oss andra kort och gott som säljare av den produkt vi representerar. Precis som att du köper en Volvo hos en Volvohandlare, utan förväntningar om att bli föreslagen en BMW. Jämför oss finansaktörer på totalen om pris, prestanda och långsiktig körglädje.

Är du osäker - fråga vad du kan förvänta dig av säljaren. Vilka pensionsfonder brukar han/hon sälja? Hur har det gått för dessa, vad har de kostat och till vilken risk? Och kräv årlig redovisning av totala kostnader och utfall - oavsett om du är arbetsgivare eller medarbetare.

”Fri flytträtt”

Fri flytträtt gäller enligt lag sedan drygt 10 år tillbaka men ger dessvärre ingen vidare trygghet då höga flyttavgifter har tillkommit och framför allt på individuella pensionsplaner de senare åren. Det enda som gäller för att säkerställa att du verkligen sitter i förarsätet i förändringens tid är att du inte avtalar om någon ny pensionsförsäkring utan att säkerställa kostnadsfri flytträtt, utan förbehåll - dvs du ska kunna flytta när du vill, till vem du vill. 

Det är med viss lättnad och glädje som jag upplever en positiv förändring med avseende på flera aktörers ihärdighet att skapa realt kundvärde, hållbara affärsmodeller och långsiktiga kundrelationer med färre intressekonflikter i värdekedjan och till bättre transparens. En välfungerande flytträtt på det här så är vi i hamn.

Tack till alla inblandade inför och under helgen - bra jobbat!

Helena Palmgren


Föregående
Föregående

Vad driver dig inför 2019?

Nästa
Nästa

Elefanten i rummet