Palmgren: Nytt konsultbolag och fortsatt fokus på flytträtt

Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner intervjuar Helena Palmgren med anledning av det nystartade konsultbolaget Palmgren & Bergdahl Management, om framtidsplanerna och varför hon inte gett upp den mångåriga kampen om en förbättrad flytträtt.

Jag undrar vad det beror på att du har dragit igång en ny konsultverksamhet och att ni samtidigt väljer att avveckla Palmgren & Bähr?

”Palmgren & Bähr fick en stark start, trots att vi lanserade precis i samband med att pandemin bröt ut, vilket jag tror berodde på att vårt erbjudande låg helt rätt i tiden och på våra konsulters och underkonsulters olika bakgrunder och kompetenser. Ibland har det funnits starka synergier för dessa varierande kompetenser, andra gånger har vi enskilt utfört olika typer av uppdrag gentemot olika kundgrupper. Som ett naturligt nästa steg har vi nu valt att vidareutveckla våra respektive specialistområden genom våra enskilda bolag", skriver Helena Palmgren till P&F.

Enligt henne ger beslutet att omstrukturera konsultbolagen större flexibilitet och möjlighet att fördjupa respektives erbjudanden.

”Samtidigt ser vi fortsatt stora möjligheter att samarbeta där det finns synergier och där det gynnar våra kunder. Och det gäller samtliga konsulter som verkat under Palmgren & Bährs varumärke. Det är ett fantastiskt gäng, där flera av oss arbetat tillsammans på ett eller annat sätt under många år, Joakim och jag ända sedan 2006”, skriver hon.

Ni hade storslagna ambitioner när ni drog i gång bolaget. Du sade ju bland annat följande till P&F 2020: "Det behövs inte fler produkter och tjänster utan en oberoende part som kan hjälpa till att optimera värdet av pensionserbjudandet…" Hur ser du på det uttalandet idag - flera år senare när nu verksamheten läggs ned?

”Erbjudandet lever ju kvar i och med de nya konsultbolagen. Efterfrågan på oberoende pensionsexpertis och tjänster är fortsatt stor, och det arbete som påbörjades med Palmgren & Bähr börjar verkligen ge resultat.”

Enligt henne går det tydligt att se den utvecklingen inom flera områden.

Det i form av att fler arbetsgivare vill bättre förstå och optimera sina erbjudanden och processer, pensionssparare och branschen efterfrågar oberoende tjänstepensionsutbildning och finans- och försäkringsföretag visar ett ökat intresse att vidareutveckla sina erbjudanden med fokus på transparens och verklig kundnytta.

Vad är USP:en för det nya bolaget Palmgren & Bergdahl Management?

”Vi är företagsledarens partner i förändring – en konsultfirma med samlad gedigen erfarenhet av ledarskap och verksamhetsutveckling. Vi har själva, flera gånger, stått mitt i förändringens centrum, byggt nytt och utvecklat kritiska verksamheter och är vana att skapa lösningar från grunden, driva genomförandet och leverera resultat – alltid med fokus på långsiktig nytta. Med spetskompetens från stora, nytänkande projekt inom IT/Telecom, infrastruktur, energi och pensionsområdet erbjuder vi en unik kombination av erfarenhet och expertis. Oavsett om det handlar om att forma strategier eller förverkliga dem, hjälper vi företag och individer att nå hållbara och varaktiga resultat.”

Vad är målsättningen med det nya bolaget?

”Vår målsättning är att vara en pålitlig partner för företagsledare (och pensionsintressenter) i deras förändringsresor. Genom att kombinera strategiskt tänkande med operativt stöd strävar vi efter att skapa hållbara och långsiktiga resultat som gör verklig skillnad – både för organisationer och individer. En central del av Palmgren & Bergdahl Managements verksamhet är också vår önskan att bidra till samhällsnytta genom att avsätta tid och expertis pro bono till initiativ som speglar våra värderingar och där vi kan göra skillnad. Detta inkluderar styrelseuppdrag för ideella organisationer, mentorskap, gästföreläsningar samt ledarroller inom verksamheter för barn och ungdomar.”

Beträffande vad hon själv ska göra mer i detalj inom ramen för just Palmgren & Bergdahl Management blir svaret:

”Förutom att kunna ta mig an fler uppdrag av generell karaktär med fokus på verksamhetsutveckling och förändringsledning med stöd av mina erfarna kollegor, kommer jag fortsätta arbetet med att skapa en så effektiv och ändamålsenlig tjänstepensionsmarknad som möjligt. Detta inkluderar oberoende utbildningar för både arbetsgivare och deras medarbetare samt för branschens framtida ledare och rådgivare via IFU på Handelshögskolan.”

Hon uppger även att hon ska fortsätta att fungera som ett bollplank för vd:ar och ledningsgrupper inom branschen och är alltjämt engagerad i styrelserna för SAVR, Lysa Life och Sörmlands Sparbank.

”Ett av mina personliga mål är att bidra till att säkerställa en välfungerande marknad för pensionsflytt i Sverige. Att få vara med hela vägen fram – efter alla år av arbete - och se detta förverkligas är något som jag verkligen strävar efter och ser som en viktig del i min framtida roll. En nytt uppdrag för mig är även att jag går in i Patient- och Anhörighetsrådet för S:t Görans sjukhus, ett viktigt förändringsarbete av annan karaktär än det jag gjort tidigare.”

Du blev en gång i tiden utsedd till Sveriges Bråkigaste Kvinna gällande ditt engagemang för flyttar. Hur ser du idag på att flyttar fortfarande kräver underskrift av arbetsgivare?

”Flytträttsfrågan är en hjärtefråga för mig och en naturlig del i mitt fortsatta arbete. Den är fortfarande ej välfungerande och behöver nu finjusteras för detta. Både vad avser rådgivning av flytt (att det är av rätt anledning och till nytta för kund) och att processen blir mer modern, enkel och flexibel än den är idag, t ex genom att kravet på gamla arbetsgivarens underskrifter tas bort.”

Så sent som i december 2023 var hon ute med en debattartikel hos Dagens Industri med förslag på hur flytträtten kan förbättras.

Sverige har till skillnad från Danmark och Norge ingen flyttportal och Nordnet har föreslagit att en sådan ska ligga i Min Pensions regi. Hur ser du på det förslaget?

”I grunden välkomnar jag alla förslag som lyfter transparens och kundens möjlighet att ta ansvar för sin pension. minPension är dock en oberoende samhällstjänst och samarbete mellan staten och pensionsbolagen, mycket uppskattad hos konsument. Jag tror att den ska förbli just ”oberoende informativ” och inte utgöra grund för flytt av kapital eller annan förändring/indirekt försäljning av försäkring, med risk för att då förlora sitt betydelsefulla oberoende och saklighet."

Vidare menar hon att med den digitaliseringstakt vi har idag, ett borttagande av kravet på arbetsgivarens underskrifter för gamla individuella pensionsförsäkringar, bättre jämförelsemöjligheter (transparens om till exempelvis risk och verkliga avgiftssuttag som gärna kan komplettera minPension-tjänsten) och en genuin vilja från branschen att effektivisera och sätta kundens intressen först, behövs inte en ytterligare portal, utan snarare bara en bättre process för att flytta en gammal pensionsförsäkring (ett kapital).

Hennes vision är att den biten bör fungera minst lika naturligt och digitalt som när du idag ska byta elabonnemang, bank eller sakförsäkringsbolag.

Helenas debattartikel om flytträtt hos Di finner du här.

 

Föregående
Föregående

Variation, dynamik och möjlighet att göra skillnad – därför väljer jag interimsuppdrag

Nästa
Nästa

Helena Palmgren startar ny konsultfirma med Anders C Bergdahl