För en nutid och framtid där kunden står stadigt i centrum

Helena Palmgren och vikten av att kunden alltid står i centrum i en välfungerande pensionsmarknad.

Under nästan två decennier har jag haft förmånen att få medgrunda två moderna livbolag och driva en rad hjärtefrågor. Allt i syfte att skapa förändring och förbättring på pensionsmarknaden. Det har givit mig insyn, insikter - tacksamma som oroande - och tydlighet i branschens verkliga beroenden.

Vad kan bli bättre, framåt, vilka är utmaningarna? Branschen rör på sig, men inte går det i raketfart. Tempot måste öka. Lång tid har gått sedan fondförsäkringens inträde på nittiotalet, men utvecklingen sedan dess har varit tämligen blygsam. Parallellt har digitaliseringen blommat ut och blivit en del av vår vardag. Det är en game-changer.

Konsolidering av branschen är en knäckfråga som ges mindre utrymme än brukligt. Låt mig belysa frågan ur ett mer filosofiskt perspektiv. Vem mår bäst av ett fåtal stora livbolag och förmedlare? Driver det utveckling?

I horisonten ser jag en stor förändringsvåg närma sig pensionsområdet och det skänker mig glädje. Konkurrens i form av utmanande, snabbrörliga aktörer har sällan varit negativt för den allmänna utvecklingen av en fråga eller bransch. Snarare håller den oss på tårna, inspirerar till utveckling och leder oss till nya samarbetsformer. Samarbeten som aldrig annars hade ingåtts.

Då - när handeln la grund för vår lycka

Minns att frihandel en gång gjorde Sverige rikt. 1748 skrev den franske filosofen Charles de Secondat, baron de la Brède et te Montesquieu - eller till daglig dags Montesquieu - följande.

Handeln botar fördärvliga fördomar, det är nästan alltid en allmän regel, att varhelst det finns milda seder, finns det handel, och att varhelst det finns handel, finns det milda seder. Man bör alltså inte förvåna sig över att våra seder är mindre grymma än de var förr. Handeln har lett till att kännedomen om alla folks seder har trängt in överallt: man har jämfört dem med varandra, och därav har framgått stora fördelar. [...] Om den ena har intresse av att köpa, har den andra intresse av att sälja, och alla förbindelser är grundade på ömsesidiga behov.

Vår, snart urtida, handel med järn, koppar, tjära och beck lade grund för vår välfärd. Under 1600-talets mitt stod Falu koppargruva för två tredjedelar av världens kopparproduktion. Så mycket är förändrat idag - men grunderna kring hur handel för parterna närmare varandra består. En ökad handel på pensionsmarknaden kan inte vara annat än positivt.

Tänk om vi tillsammans börjar arbeta för att skapa det som kunden verkligen efterfrågar, eller än bättre - kommer att efterfråga imorgon? Tänk om vi proaktivt möter den snabbgående samhällsförändringen - med giggare, transparens, flexibilitet, effektivitet och individuellt anpassningsbara smörgåsbord av erbjudanden? Om vi gemensamt är först ut med goda alternativ?

Nu - när allt skakats om

Den moderna spararen och arbetsgivaren drivs av digitala, transparenta lösningar. Beteende leder till vana, vana till förväntning. Vi har bara sett början av den förändringsresa pensionsmarknaden kommer att gå igenom. De aktörer som flätar ihop sitt erbjudande med det nya kundbehovet kommer snabbt att ta täten. De som äger kundrelationen har makten, och har därmed också ett stort ansvar.

Våren 2020 har påverkat en hel värld. Försäkringsbranschen har adapterat tillsynes väl och uppvisat en hög, teknisk mognad. På bara någon vecka ställde många av oss om och har sedan dess skött våra verksamheter på distans - med kundtjänst, rådgivning, skadereglering och projektledning. Låt oss ta med oss det, som bransch, hur den moderna tekniken möjliggör snabbfothet och ett utökat kundfokus. Vägen framåt drivs av kombinationen; den samlade kunskapen, vilja och de digitala hjälpmedlen. Låt oss även bottna i det faktum att krisen understrukit essensen av försäkringar, vårt existensberättigande. Vår roll är att hjälpa, trygga och framtidsäkra.

Framåt - när vi säger adjö till status quo

Framtidens försäkringsbolag har mer utrymme för den mänskliga interaktionen, när tekniken gör grovjobbet. Vi ska bygga på den goda kärnan av det som fungerar väl inom försäkring och parallellt vidareutveckla med nytt, fräscht och kundanpassat. I fokus ska teknik, kommunikation och välvilja stå stadigt.

Framtidens lagstiftare vill se en mätbar, konkret förändring. När ett så stort ansvar läggs vid handeln är behovet av tydliga staket och dito förväntansbild än viktigare. På Bliwas bolagsstämma tidigare i vår formulerades detta mycket väl. Vi försäkrar inte saker, vi försäkrar människor. Ansvaret och värdet för en annan människas liv är vad både lag, bransch och individ måste utgå ifrån, alltid. Vi ansvarar för det samlade kapital som den enskilda människan sparat ihop under större delen av sin livstid. En enda, underpresterande tjänstepensionslösning gör avtryck i - minst - en människas liv. Långa avtal innebär långa förtroenden. Det kan ge stor uppskattning och glädje vid ett positivt utfall, men även stor besvikelse och negativa privatekonomiska konsekvenser vid ett sämre.

Vi har utmanat, flyttat gränser och säkerligen ibland fungerat nagel i ögat. Vår tydliga ställning för spararens bästa har ramats in och understrukits. Det har varit en ära och ett rent nöje, men inte tar resan slut här.

Låt oss fortsätta utmana status quo genom differentiering, nya samarbetsformer och en grundtro om att värna om – genuint ställa oss bakom - kundernas ökade kraft och inflytande. Vi är många som står för en sund, hållbar tro på långsiktighet och backar upp löften med leveransförmåga.

För en epok jag alltid kommer minnas. För en framtid jag ser ljust fram emot, men innan dess: För en sommar där vi värnar om varandra och ser till de gåvor vi har. 

Med önskan om en god sommartid.

Helena Palmgren

Föregående
Föregående

Decennier av frustration och vilja att göra skillnad är mitt why

Nästa
Nästa

På pensionsspararens sida - att brinna för fri flytträtt