Decennier av frustration och vilja att göra skillnad är mitt why
Jag och mina kollegor vill verka för en pensionsbransch som präglas av tillit och transparens. Vi tror på goda relationer. Vi är övertygade om att kraften som uppstår, när man med ett gott och gemensamt syfte gör det tillsammans, kan bli enorm. Efter över två decennier i branschen anser vi oss säkra på vår sak. Det finns ett tomrum på marknaden som behöver fyllas. Därför startar vi ett nytt oberoende konsultbolag med visionen att göra skillnad för fler och öka det verkliga – och upplevda – värdet av pension.
HR-chefen på ett tillväxtbolag kontaktade mig efter en presentation som jag hade förmånen att hålla på temat ”modern pensionsupphandling”. Hon var bekymrad och frustrerad. Företaget hon representerade hade nyligen lagt stora resurser på att förbättra, anpassa och få kontroll över bolagets dåliga samvete - tjänstepensionerna. Under min presentation kunde hon konstatera slående likheter med de dolda fallgropar som jag hade flaggat för, och det läge som hon själv befann sig i.
Det hade, med facit på hand, visat sig att allt det gedigna arbetet som de hade gjort, och alla goda ambitioner till trots så var det mesta precis som innan förändringen. Ledning och chefer bävade inför rekryteringskandidaternas frågor om pensionsförmånen. Majoriteten av medarbetarna visade sig ligga kvar i samma gamla, inte sällan dyra fonder och när den avgående vd:n ville flytta sin pension hade han fått besked om hutlösa, oacceptabla flyttvillkor. ”Vi som specifikt ställde krav på fri flytträtt”, misströstade HR-chefen.
Effekten uteblev
Utöver dessa besvär hade processerna och lönerapporteringen till flera motparter svällt i antal. Detta tog inte bara HR-avdelningens tid i anspråk, det blev sällan rätt och eftersläpningarna gav negativa konsekvenser. Man övervägde till och med att anställa ytterligare en löneassistent för att hinna med.
När en nyckelperson sagt upp sig på grund av högre lön hos en ny arbetsgivare, blev måttet rågat. Löneökning kan naturligtvis vara ett skäl till att byta jobb, men om det är enda skälet till bytet - och vederbörande i samma sekund och helt omedvetet tappar sin befintliga pensions- och försäkringsförmån till ett värde fyra gånger så stort som det nya lönepåslaget per månad - ja då blir upplevelsen en helt annan. Så var det i det här fallet, den nya arbetsgivaren hade varken tjänstepension eller de tilläggsförsäkringar som tillväxtbolaget erbjöd. HR-chefen var bedrövad: ”Hur kan vi bli bättre på att nå fram och konkretisera vårt helhetserbjudande till våra duktiga medarbetare?”
I onödigt gott sällskap
HR-chefens känsla och frustration är inte unik. Tvärtom. Detta och många liknande samtal och situationer har jag och mina kollegor mött dagligen under snart två decennier. Min uppfattning är att en central pusselbit har saknats – de oberoende experterna som skulle kunna hjälpa arbetsgivare med deras frågor och utmaningar kopplat till pension, säkerställa en kvalitativ digital transformation och stötta med tydlig kommunikation. Inte minst gällande de så kallade individuella tjänstepensionerna utanför kollektivavtalen.
Transformation och standardisering har fått stå tillbaka för en betydligt starkare bevarande av status quo. Jag är dock övertygad om att vi står inför en omvälvande strukturförändring av pensionsbranschen. Med fler regelverk, nya kundbeteenden, hög digitaliseringsmognad och ett växande transparens- och effektiviseringsbehov är tiden inne för verklig förändring.
Efter år av återkommande förfrågningar och önskemål om tips på oberoende experter från villrådiga arbetsgivare har vi nu bestämt oss för att själva ta oss an uppdraget och erbjuda just det. Notera - allt är inte dåligt – tvärtom, mycket som på senare tid adderats till utbuden är riktigt bra - men de goda alternativen och lösningarna hittas främst av de fåtalet insatta pensionsspararna. Nya aktörer, system och placeringsverktyg har parallellt blivit till kostsamma pålagor och fler motparter att integrera med. Både för arbetsgivare och bransch. Standardisering och förenkling är önskvärt för alla parter och är idag fullt genomförbart.
Större krav = outnyttjade möjligheter
Lagstiftning och krav på transparens och jämförbarhet har ökat lavinartat senare år. Digitaliseringsmöjligheterna och arbetsgivarnas omsorgsfulla ambitioner att vara och upplevas som attraktiva, flexibla och ansvarstagande likaså.
Kombinationen av dessa megatrender har lett till större utbud av tilläggstjänster, som tagit medarbetarupplevelsen framåt – men som tidigare nämnts, bara för den mycket begränsade skara som engagerar sig, nyttjar erbjudandets bredd, loggar in på tjänsterna och aktivt ser till att skaffa sig information.
För arbetsgivaren har dessa mertjänster - tvärtemot - sällan inneburit några lättnader. Valcentraler, separat upphandlade försäkringsbolag och förmedlare, portaler, administrations- och placeringstjänster, fakturasamordning och rapportering till Skatteverket har adderat ytterligare processer, avstämningsbehov och ironiskt nog även fler frågor från medarbetarna.
Ambitionen och arbetet för välmenta tjänstepensionsförmåner har därmed hittills gett en marginellt förbättrad upplevelse – dessutom till en högre kostnad för arbetsgivaren och i princip med samma urval och totalkostnadsuttag för den enskilda, ofta passiva, medarbetaren.
Tillsammans för medvetna och goda pensionsupplevelser
Denna ur-tiden-situation som råder vill vi förändra. Efter våra år i branschen vill vi nu göra större skillnad för fler och med mindre ingrepp. Vi vill gärna dela med oss av vår erfarenhet och kunskap från att bland annat ha byggt och vidareutvecklat två moderna livbolag. Denna gång vill vi göra det oberoende – och tillsammans med arbetsgivare och leverantörer som delar våra värderingar om att optimera, och utveckla sina pensionserbjudanden.
Vi utgår från de verkliga behoven - lyssnar, förenklar och skapar förståelse för varandras vardag och förutsättningar, för att på så vis navigera framåt tillsammans.
Tilliten är central. Den omfattar såväl relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare, som mellan arbetsgivare och leverantör. Vi är av övertygelsen att nya samarbetsformer – med kundbehovet i främsta rummet – kommer öka engagemanget här och nu, och på så vis bidra till en sund vidareutveckling och samförstånd kring relevans och samhällspåverkan.
Tillsammans med ledande experter inom lag och avtal, beräkning, system och compensation & benefits känns det därför både meningsfullt och mycket stimulerande att få önska gamla och nya kunder samt branschkollegor varmt välkomna för utbyte, dialog och kundorienterade samarbeten! Tillsammans med er vill vi öka det verkliga - och upplevda - värdet av pension och genom det bidra till att ni når era mål och att vi alla så småningom får bära frukt av en bättre och effektivare pensionsmarknad!
Helena Palmgren