Varning för “fri flytträtt”!

Helena Palmgren varnar för en falsk fri flytträtt av pension.

På papperet har svenska löntagare haft fri flytträtt för sina tjänstepensioner ända sedan 2007. Men i verkligheten är det ordentligt knepigt att få till ett byte av försäkringsbolag. Administrativa hinder, höga kostnader och långa handläggningstider har gjort att många pensionssparare har avstått eller till och med gett upp sina försök att byta bolag.

Flytträtt för tjänstepensioner – en rättighet med förhinder

Knepigt som sagt, men inte omöjligt. Den som har koll på hur hindren ser ut kan vara förutseende och välja bra lösningar – som faktiskt ger fri flytträtt även i praktiken. Så för dig som är ansvarig för bolagets pensioner, eller som vill påverka den som är det - här följer några handfasta tips på vad du ska se upp med:

Orimligt höga flyttavgifter

Inte sällan lägger försäkringsbolagen på en avgift på upp till fem procent av försäkringens värde för löntagare/tidigare löntagare som vill byta bolag. På några år, och inte minst med ett helt arbetslivslångt sparande, blir det här rejäla pengar. Men det finns också försäkringsbolag som inte tar ut någon flyttavgift alls, även om de är lätträknade. Bra att tänka på när man väljer försäkringsbolag således!

Avgifter inom upphandlade planer

De så kallade upphandlade, icke kollektivavtalade, planerna där flera försäkringsgivare kan väljas inom ramen för ett koncept, presenteras ofta som flexibla och prispressade, men verkligheten är en annan. Långa avtalstider och förskottsbetalda provisioner sätter inte sällan de ordinarie försäkringsvillkoren ur spel och innebär i praktiken att flytträtten i många fall är begränsad till lösningar inom samma koncept. Det vill säga att om du vill flytta ur konceptet, eller till exempel byta rådgivare, kan du få betala upp emot fem procent av ditt kapital!

Orimliga karenstider

Att administrera en flytt av ditt pensionskapital till ett annat försäkringsbolag tar med dagens system bara några minuter, i enstaka fall kanske upp till en timme. Ändå är ”ledtiden” innan man får flytta sin tjänstepension hos vissa försäkringsbolag flera månader. Frustrerande om man har bestämt sig och hittat ett alternativ som ger bättre avkastning eller lägre totala kostnader!

Lockande banktjänster 

Om den nya försäkringsgivaren delar tak med en bank eller annat kreditinstitut, händer det att man lockar över pensionskapital med exempelvis fördelaktiga bolånevillkor. Pengarna tar man igen på förvaltningsavgifter för tjänstepensionen. Fundera på om den totala kalkylen ser bra ut!

”Vi tar kostnaden för flyttavgiften”

Ibland erbjuder sig den nya tilltänkta försäkringsgivaren att stå för kostnaden av flytten. Det låter förstås bra, men innebär i regel att man får gå med på inlåsning av sitt kapital under ytterligare ett antal år eller att bli återbetalningsskyldig. Detta för att försäkringsbolaget ska kunna räkna hem affären – dels den ersatta flyttkostnaden, dels eventuella förskottsbetalade provisioner. Och egentligen är det inte speciellt logiskt överhuvudtaget – varför skulle den nya försäkringsgivaren vilja betala dig för den missnöjdhet som den gamla aktören vållat dig?

Fri flytträtt – på riktigt

Knepen är alltså många, men det finns också krafter som driver på för att försäkringstagarna och de försäkrade – det vill säga löntagarna i fallet med tjänstepension – ska få vad de faktiskt har rätt till: Verkligt fri flytträtt. Vissa ansträngningar har gjorts för att tydliggöra villkor och totala avgifter i sammanhanget och förslag finns om att sätta tak för flyttavgifter i kronor.

Flytträtt och provisioner

Försäkringsbolagens provisioner till mellanhänder är ett annat område där åtgärder som krav på ökad transparens, och till och med ett regelrätt provisionsförbud, diskuteras. Vissa befarar att flytträtt med befintliga provisionsstrukturer ger upphov till en osund flyttkarusell, som riskerar att drivas av säljarnas intressen i stället för av pensionsspararnas behov. Att få väl avvägda regler för detta är viktigt men svårt och något som lagstiftare och myndigheter arbetar med.

Att tänka på vid flytt:

  • Försäkra dig om att du kan flytta från det bolag du avser att välja – utan avgifter – om du inte är nöjd. Många stoltserar med fri flytträtt, men om försäkringsgivaren sedan tar flera procent i flyttavgift är den fria flytträtten inte så mycket värd. Avgifter och finstilta villkor sätter då den fria flytträtten ur spel.

  • Ta gärna hjälp men var medveten om att du befinner dig i en säljsituation. Få rådgivare är helt oberoende. De flesta är anställda av banker, försäkringsbolag eller är fristående förmedlare med kopplingar både till försäkrings- och fondbolag. 

  • Ifrågasätt förslaget du får. Idag finns goda förutsättningar för att till exempel göra fondjämförelser själv. Titta på avgifter men även historisk avkastning och risk. Jämför alltid äpplen med äpplen, det vill säga samma typ av fonder, med varandra.

  • Blir du erbjuden ersättning för att flytta in ditt kapital – se upp! Det finns inga gratisluncher och i slutänden är det ju alltid kunden som betalar kalaset. Se till att sätta dig in i vilken pensionslösning du lämnar i termer av villkor och vilken du går till. Ibland räcker det långt att bara ändra ditt fondval hos befintligt försäkringsbolag. Totala avgifter (inte bara försäkringsavgift!), möjlighet till avkastning och risk, är alla faktorer att beakta.

Lycka till!

Helena Palmgren

 

Föregående
Föregående

Med önskan om lite mer ifrågasättande och framför allt - en riktigt skön sommar!

Nästa
Nästa

God Jul och Gott Nytt Pensionsår!