VD-tidningen lyfter pension och vikten för vd att ta eget ansvar

Om vds dyra pensionslösningar i vd-tidningen. En intervju med Helena Palmgren

Publicerad med tillåtelse av Vd-tidningen

Vd-tidningen:  Hur blir det med min pension som vd? Den frågan är sällan den hetaste för en vd. Men genom att själv ta tag i detta finns det stora pengar att vinna när det är dags att dra sig tillbaka från arbetslivet.

Idag omfattas nio av tio arbetstagare i svenska företag och offentlig sektor av kollektivavtal. Det innebär att privatanställda tjänstemän har tjänstepension ITP. För privatanställda tjänstemän innebär det att man, förutom ålderspension och sjukpension, också har olika försäkringar. Medarbetare som har ITP får ta del av Svenskt Näringslivs och PTK:s upphandlade pensionsplan bestående av ett urval av försäkringsbolag som erbjuder såväl traditionell förvaltning som rabatterade fonder och försäkringsavgifter.

Men en grupp som i regel står utanför ITP är vd:ar som inte omfattas av LAS.

De kallas ”frikretsare”. Det innebär att vd:n i stället får en individuell försäkringslösning och att han eller hon får träffa en av arbetsgivaren utvald försäkringsbolagsanställd rådgivare eller försäkringsförmedlare för att erhålla rådgivning kring sina pensioner och försäkringar, berättar Helena Palmgren, exekutiv rådgivare och medgrundare av det oberoende konsultföretaget Palmgren & Bähr som hjälper svenska arbetsgivare och företag att ta kontroll över och utveckla sina pensionserbjudanden.

För individuella försäkringar råder fri konkurrens och marknaden domineras än idag av provisionsdriven försäljning där rådgivningen främst bekostas genom produkt. Branschens främsta intäkter kommer från egna produkter och kickbacks på externa fonder. Den mest påtagliga effekten av denna branschlogik är enligt Helena Palmgren att rådgivna pensionsförsäkringar tenderar att landa i betydligt dyrare förvaltningsalternativ än vad en aktiv sparare själv skulle välja, eller vad som exempelvis erbjuds inom ramen för ITP.

Diskrepansen är stor mellan vad medarbetarna betalar för sin aktiefond och vad vd betalar för densamma. Innan du träffar din rådgivare eller tar beslut om din nya vd-pensionslösning se till vad du har och vad du och familjen har för faktiska behov. Se till helheten och syna alltid de råd som ges. Säkerställ att du förstår skillnaden mellan de olika alternativen och vilket mervärde en dyrare fond förväntas skapa, uppmanar hon.

Läs hela reportaget nedan och Helenas fem tips till dig som vd i tidning nr 6 med utgivningsdatum 2021-11-23. Är du prenumerant kan du även ta del av innehållet här.

Föregående
Föregående

17: Hallå Helena Palmgren, fjolårets Bråkigaste Kvinna

Nästa
Nästa

Framtiden för tjänstepensioner är konkurrens på verkliga villkor