“Det är dags att digitalisera flytt av pension.”
Publicerad intervju på Sharpfin.com 27 maj 2021.
Det händer mycket i försäkringsbranschen just nu: i förra veckan lämnade finansminister Åsa Lindhagen in ett lagförslag om att fri flytträtt av pensionsförsäkringar även ska gälla försäkringar tecknade före år 2007. Vi har pratat med Helena Palmgren, grundare och exekutiv rådgivare på Palmgren & Bähr, om vad lagändringarna innebär för pensionssparare och kapitalförvaltare och varför det nu är extra viktigt att digitalisera processerna kring pensionsförsäkringar.
Försäkringsbranschen ses traditionellt som en konservativ bransch där stora förändringar sällan tycks vara en del av vardagen. Det stämmer dock inte när det kommer till pensioner: bara sedan januari 2020 har fri flytträtt införts för fond- och depåförsäkringar tecknade efter 2007 och i april infördes även ett avgiftstak på max 600 kronor vid flytt av dessa pensioner. Häromveckan kom nyheten att regeringen skickat ett nytt lagförslag på remiss, där även pensionsförsäkringar tecknade före år 2007 omfattas av den flytträtten. En av de stora kämparna för fri flytträtt av pensioner har länge varit Helena Palmgren, som i tjugo år jobbat för att pensionssparare själva ska ha möjlighet att flytta och påverka sitt pensionskapital.
Varför tror du att det tagit så lång tid att införa fri flytt av pensionsförsäkringar?
Försäkring i sig är en komplex produkt, som blir desto mer komplex att försöka förändra. När jag gjorde ett djupdyk i det hela för tjugo år sen märkte jag även att det är väldigt många kockar involverade i denna soppa, och många stakeholders vill göra sina röster hörda. Förändringar ska även ske på ett så tryggt sätt som möjligt så att ingen riskerar sin pension, säger Helena och fortsätter:
Men den största motiveringen är troligtvis kommersiell. De flesta aktörer som har suttit på det enorma kapitalet som pensionsförsäkringar innebär har tjänat på att bevara status quo, och man kan inte sticka under stol med att det bidragit till att förändringsarbetet varit tungrott. Särskilt när det gäller pensionsförsäkringar tecknade före 2007, där 142 miljarder kronor fortfarande ligger inlåsta.
Digitalisering av processer ett måste för framtidens försäkringsbransch
Helena tror att den fria flytträtten kommer att innebära stora förändringar i försäkrings- och kapitalförvaltningsbranschen de kommande åren. Särskilt avseende de många manuella administrativa processer som fortfarande är i bruk i handeln med pensionsförsäkringar. Branschen ligger smärtsamt efter när det kommer till digitalisering.
Vi behöver digitalisera och standardisera processerna kring flytt av pensionsförsäkringar. Det är inte hållbart att det krävs ett ton papper vid en flytt av försäkringar på 20 000 kronor. Särskilt inte när andra processer redan digitaliserats och pengarna där flyttas digitalt från bank till bank. Men när det kommer till pensioner är processerna fortfarande plågsamt manuella: det krävs papper och överlåtelser med tusen vidimerade kopior.
Helena menar att det är en hygienfaktor att kunna flytta en pensionsförsäkring digitalt.
Året är trots allt 2021: vi kan inte hänga kvar vid gamla manuella processer som kräver enorma mängder tid och resurser och därför blir väldigt dyra. För att försäkrings- och kapitalförvaltningsbolagen ska kunna hantera den ökade efterfrågan på flytt av pensionsförsäkringar måste processerna kring hanteringen digitaliseras och standardiseras. Varje bolag kan inte internt försöka uppfinna hjulet på nytt för att sen inte kommunicera till någon annan hur de gör. Då kommer vi aldrig att kunna röra oss framåt.
Framtidens försäkringsbransch är transparent och hållbar
Transparens och spårbarhet är ytterligare två anledningar till varför det är så viktigt att digitalisera processerna kring pensionsflytt enligt Helena.
Att digitalisera processerna kring rådgivning när det kommer till pensionsförsäkringar kommer att öka spårbarheten. Det är bra för både kunder och rådgivare – de som ger råd kan se vilka råd de gett till kund och när, vad kunden har gjort för val och även spåra hur bra det sen går för försäkringen, grundat på rådgivningen. Kunden i sin tur får möjligheten att fatta kloka beslut på bra bedömningsgrunder.
Avslutningsvis tror Helena att flytträtten av pensionsförsäkringar och digitaliseringen av tillhörande processer har stor potential när det kommer till hållbarhet.
Vi talar om enorma summor pengar: det ligger fem tusen miljarder kronor bara i tjänstepensioner. Tänk vad mycket nytta man kan göra med de pengarna om man aktivt investerar dem hållbart. Det har alltid varit en utmaning att få människor att intressera sig för sin pension, särskilt unga. Men nu när det finns bättre möjlighet att göra hållbara val blir fler och fler intresserade av sina pensionsinvesteringar. Det är oerhört roligt att se! Om vi kan flytta mer pensionspengar till hållbara investeringsformer, samt spara in på papper och annat material genom att digitalisera processerna kring det, har vi gjort en stor insats för miljön. Plus att vi får mer att leva på när vi slutar jobba! En solklar win-win.